Sunday, October 23, 2011

Lg minggu bz!

Salam
23/10/2011, Ahad

Aku baru je tibe dr johor b4 maghrib tad...pegi wedding classmate master d skudai..gerak p johor semalam after class..tdo kat rumah atok ku d taman istimewa pandan..berehat2 kejap..pastu terus ke skudai...begerakla kiteorg ber8 semuanye...7 perempuan 1 jek lelaki ( en anep le tu).., jadi driver..alhamdulillah selamatla kami semua tibe d uia...
So ape yg aku nak cite ni adalah....aku penat!huuu..sgt penat..esok (isnin) dan selasa aku still ade kelas dgn student aku b4 dierg final..mwh nak list down kerje yg aku kn buat utk this coming week:
isnin : bg tips jelah kat students, presentation students investment, submit artcles review utk master, tempah kad
Selasa : kelas managerial finance,kemas brg nak balik pindah ke uia
Rabu : cuti deepavali..TAPI...huuuu discussion akaun...T_T
Khamis : study utk midterm akaun
Jumaat : study....
Sabtu : midterm...waaaaa..

Ape pun tak bleh laaaa....huhu

Thursday, October 20, 2011

Ape pun tak bleh!

Ape pun tak bleh lahhh....semalam bagus p kunci keta dgn kunci di dalam keta dan enjin tgh kn...haishhh...ade org tipu ckp nak anta p keje tak anta pun....ape pu. Tak blehhh....studentyg tah pape...tak paham tanye la...pastu bodohkan diri pntanye lecturer yg tak ajar finance... Elooooo..paper ko aku yg marking okeyh! Tak faham tanye...kalau aku garang pun sbb korang malas...dtg kelas ikut dan..
Uh...da la ape pun tak bleh lah...borang nikah yg nak bnd bukan2...jaip yg mak kene gune borg pahang sndr...tah lah!Kompangyg kn cari grop lain....bencik lah!
STRESSSSSSssSsSsssssss!!!

Thursday, October 6, 2011

Hang out!

Wahhhhh tak sabar! Jalan2 dgn budak opis! Utk ibu menandung tak bleh join....ni utk org single mingle jekk...heeee :D

Wednesday, October 5, 2011

Wanita itu istimewa

MENARIK UNTUK LELAKI TAHU... NEVER MAKE WOMEN CRY...

Wahai Tuhan, mengapa wanita sering menangis?

Jawabnya:

Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa,
Ku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya,
Ku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,
Ku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,
Ku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah,
Ku berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun,
Ku kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman,
Walau disakiti oleh “orang” yang dia sayangi..
Wanita makhluk kuat,
Tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana Ku berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

Minggu yg memenatkan!

Huiiiii....lepas issue 1st warning and final warning utk studentbyg failedto attend the class...next week issues baring letter plakk...huuu byk bnd nak kn update..my reseacrh finding analysis stop for a while...hopr dr salina tak cari aku lg le...investment class ade lg 1 more topic left...finance ade lg 2 topic..huuuu...pene2 ...ni baru dpt merasa baring kat atas tilam yg tak berapa nka empuk..huhu okayla nak berehat jap! Daaa~

Monday, October 3, 2011

KEJADIAN

Kejadian 2 oktober 2011 selama nye di ingatan . . . Untuk kali yg ke 2 . . Dan aku akan ingat sampai bile2 . . SAMPAI BILA BILA . .

Thursday, August 25, 2011

Selamat Hari Raya

Salam...

Raya da nak tibe...lg bape ari jek lagi...huhu..alhamdulillah...kali ke 2 beraya sbg org yg da keje...so tahun nih..bleh kua duet raya lagi...yeayyy~ tahun ni jugak last raya sebagai single and available ~ hahaha..tahun depan da ade family sndr..insyaallah...tahun depan lg byk kg nak kene beraya....waaaaa...seronok2...

mood raya mcm tak tibe lg...sbb nye research chpater 3 tak siap lg...pastu baju raya takdek pong tahun nih...(en anep ckp takyah baju raya) kejam -_- huhu...pastu soalan final student tak buat lg...naik raya da nak kene submit...huhuh...sebelum start sem da nak kene submit chapter 4 plakkk...adoyyy..stress2..tahun ni punye puasa pun mcm tak betol jekk..huhu...ini betol2 dugaan bukan cobaan...sat lagi ade meeting plakk..pas meeting ade kelas.. pastu nak p uia collect data..pastu nak amik cik kongah yg baru tibe dr penang...pastu nak p anta kek plakk...huuu...byk2 betol keje arini..

okaylahh..nant sambung celoteh lg...daaa~


"SELAMAT HARI RAYA "
MAAF ZAHIR & BATIN



Sunday, August 21, 2011

My 1st niece

Salam...


Harini ahad , 21 Ramadhan 1432...nak update cite pasal my 1st niece...heeee...yeayy...aku da ade anak sedara!!!...tap ni anak sedara en haniff...so consider my anak sedara jugak laa....en haniff panggil mira edora..:P..name baby ni Alisya Nur Amanina...cantik kan name dia...mcm dia jugakk...comeyh sgt!!!..dia kua dr perut ibu dia ari Khamis 18 August 2011 bersamaan dgn 18 Ramadhan 1432...meh nak share gambar alisya yg comeyhh nih...rambut lebat gileeee...

p/s : paklong..maklong share gambar alisya kat blog yekk... :D

Ni Alisya Day 2


Ni Alisya Day 3

Rasa best gile ade anak sedara..sebelum nih anak sedara sepupu jekk..tap ni kire anak sedara sendiri la kan....excited gile... ( sya tau takk...ari sabtu tu paklong turun naik atas nak tgk sya smp 7x....paklong tu control cool la...panggil sya budak kecikk...tap sebenanye paklong tu nak tunjuk skill "fatherly" dia...hahahaha...:P)

Thursday, August 11, 2011

Untuk bacaan En Haniff

 
Buat en haniff..ni lah yg saya ckp kan semalam...copy from blog rahah ramlan..
 
Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.


Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.


Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang ...


p/s : Nanti hafal la surah tamo bg isteri degil ehh..:P

Saturday, July 23, 2011

I miss HIM

Salam...

Its been a long time that i didn't update my blog..i am adapting my new life..now im working , studying and doing my research..so its seem my time is running away from me and i have to run for it...huhu...yesterday friday, im sending my fiancĂ©e to klia as he will be going to Vienna (Austria) for a week...and today saturday..im already MISS HIM!!! 


I MISS U BABE!!!

** lama da tgg nii....bile nak tibee..da tibe bbm kite.. :(

Friday, June 24, 2011

Exaggerate

Salam....

Jangan la exaggerate sgt...jgn la rasa diri tu bagus sgt...sedarlahhh...semua tu pinjaman jerk...kalau pun diri mengatakan sedar...tap org sekeliling boley perasan kott...ya allah..tolong la jauh kan aku dr berperangai seperti itu...dan tolong jauhkan diri aku dr manusia yg mcm tu..semoga diri aku terlindung dr terlibat dgn manusia2 mcm tu...

P/s: tak senang nak puaskanhati org...ape kata jaga hubungan dgn ALLAH je..

Thursday, June 9, 2011

Saya Burung Hantu

MODE : WRITING??

HUHUH..BELUM SAMPAI LG MOOD TU...CEMANE NIHHH...ESOK SUPERVISOR NAK JUMPA...ADOYYYYY~ T_T ( NANGES!!!!) 

DUK PULUN2 BARU DAPAT 1 PARAGRAPH!!!! HANG GILA KA APE CIK NURUL...ESOK DR SALINA NAK JUMPA!!!!

HUHU..SERIOUS TAKDAK IDEA...NAK MERAPUN PONG TAKDAK IDEA...CAMNO NAK BANGKIT AWAI..TDOQ PONG PUKUI 3AM...HUHU...

HUHU..SILA LA SEDAR WAHAI NURUL JALIAH!!!!

OKAYLA...MAHU BERUSAHA UNTUK TDO...ESOK SAMBUNG PERJUANGAN LG B4 JUMPA DR SALINA...HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU~

Tuesday, June 7, 2011

CERITA DIET

Salam..

okeyhh..la ni aku nak cite kisah diet aku..semenjak nak jadi B2B nih...duk sibokk nak diett..heee..supaya nant cantik bile pakai baju kawin..heh...soo alhamdulillah..cukup seminggu aku diet...tad cube kuatkan semangat p timbang...hehe...yeayyyy...7 hari turun 2kg...okey la tuhhh...kalau aku nak turun 10 kg...kene diet lg bape ari ehhh... hurmmm ebulan jekkk..tak lame2...boleyh2...hahaha...

semoga terus berusaha!!!

p/s: lepas ni nak masuk kelas swimming...

Friday, June 3, 2011

1 Rejab 1432

Salam..

Ape khabar korg...hari ni 1 Rejab...da tak lama da nak puasa...huhu..mane yg tak abis lagi ganti puasa tu sila la ganti yekk..aku pung nak ganti gakk..tap  mak aku ckp aku da ganti skali dgn dia aritu..(biasanye mak ganti awal2..dua ari raya da buat)..tapi..aku mcm was2 plakk..huhu..takpela..tak rugi pun ganti byk2 kali..so bile aku nak start ganti??? walaupun yg kene ganti tu tak byk tapi kene la ganti gakk..huhu..aku tinggal puasa dlm 3 ari jekk..maklum le..sy period dgn makan OCP..huhu...may be nextweek la puasa...

Hari nak nak cite pasal sakit kepala dan sakit tengkuk...pagi tad bgn subuh rasa sakit sgt tengkuk ku..malam tadi mimpi best plakk..hahaha ( mimpi Aaron Aziz...sungguh!!! tak cemane bleh masuk dlm mimpi pon tak tau..ni mest penangan SETH TAN dlm NORA ELENA... :p 

Dah kisahnye bgn pagi sakit tengkuk sakit kapla..confirm le aku sambung tdo balik...pastu kemas rumah..siap2 nak p lib..p lib da nak zuhur...pastu p makan tgh ari...duk kat lib - cari2 articles..huhu lg bertambah penen..dtg buat keje jekk penen..penen jekk buat keje..( ni tipu laa..kalau da penen tdo jekkk ;P)..

Pastu ni..aku masih di library...huhu....menunggu utk pulang ke rumahh...tap tgh duk update application ipad...soo..kene tgg jap..

sambil tgg sambil download articles...so balik rumah kang bleh print articles pastu filing...adoyyy..penen2...

okeylahh....sampai sini jek laaa..nant aku sambung tulis lagi...daa~

Thursday, June 2, 2011

check list..

Salam...

Da agak berabuk da blog nii..lame gak tak update...huhu..mengalahkan org da kawen bz nye..heh..buat2 bz jekk..:p ape yg aku nak update kat sini..ade 2 kott..

1) Tajuk research da approve!!!! alhamdulillah...da bleh start chapter 1..pastu supervisor suh anta abstract utk conference...huhu...mcm tak mampu jekk... T_T
2) Date kawin da approve selepas melalui beberapa peringkat penyaringan..hohoho...biasa la family aku ni protokolnye kuat la sangat...
   - saringan pertama uncle di penang
   - saringan ke dua pak long di melaka
   - saringan ke tiga toki di kl..

Sib baek tak kene mengadap sultan pahang..huhu...nak mengadap toki pon tak tebuat aku...haishhh..susah betol la nak kawin nihh...
tapi..takpelahhh..bak kata baya..hidup ni penuh dgn ujian..so positif la kejap aku..UJIAN nak KAWIN.. :D

Jadi....bile da approve tarikhnye...un tunang suh le aku buat checklist nye...checklist da siap buat...so just nak follow up ape yg kene settle dulu la...

Alkisah aku ni mmg cerewet org nye..lg plak tak kreatif...soo..aku kene la booked butik yang menyediakan semua pakej - dr bilik tdo..smp le ke meja makan...hantaran pun same gakkk..huhu...aku ni sebenarnye nak transfer duit ke D'NORA ...tap si fatin tu pandai nau...bagi akaun num tak bg plak tau bank ape...so takleyh le transfer lg duitnye...huhuh...sib baik dia da block tarikh aku tuhh...

Bebalik semula kisah checklist aku tu...aku ckp kat mak dgn abah aku..along kawin sekali jekk...so along nak semua PERFECT!!...ayat tak bleh blahh..huhu...yelahh biasa la utk anak2 dara semua mengharapkan dan mengimpikan sebuah perkahwinan yg jadi memori indah sepanjang hayat...Di sebabkan aku sangat2 cerewet..so aku tanak la susahkan makcik2 walaupun dierg pandai nak gubah2..buat bende2 ala2 kreatif nihh...sbbnye kalau aku tak suke..mmg aku tak suke laa...huhu..nak suh aku buat..mmg tak laa..yg aku tau...bg jek kedai..tak suke boley komplen...customer kan has right..heee...

Urusan khemah dgn makan..itu abah aku yg setelkan...so aku kene setelkan pelamin dgn andaman dan photographer..hantaran yg nak bg ke en tunang tu...pastu..untuk majlis marhaban dan tahlil nak kene p tempah buku doa...pastu nak kene setel doorgift...pastu souvenir utk org sebelah..family dan kawan2...byk gak tuu...

Bende yang memeningkan aku skang ialah juru gambar!!! huhu  tetibe plak Hj Ramino suh carik photographer pompuan..mane nak cari weyhhh...penen2...hopefully D'NORA punye photographer tu pompuan..so settle masalah aku...aku maybe balik kuantan nextweek sbb nak settlekan urusan D'NORA tuh...mest korg ckp awl kan...tapi...mmg kene awal pun...sbb D'NORA tu kene confirm 7 bulan sebelum majlis..aku nih da tak sampai 7 bulan pun..huhuh..

hurmm..ape lg nak bebel...tak dek ape da kott..esok p uia nak buat research...pastu try call D'NORA mintak name bank...haishh..

Monday, May 23, 2011

APPROVE???

Salam...

Yuhuu..heh..weekend baru ni aku da selamat settlekan urusan kursus kawen..huuuu..lega da...kursus kawen ni kitorg pegi kat masjid negara...sbbnye saja suke2 nak buat kat sana..aku la yg beria2 nak pegi kat majid negara nye..kalau ikutkan en tunang..nak blkg rumah dia jekk..(tak adventure lansung :P)

Kursus tu berjalan lancar..walaupun lenguh2 bontot duduk jekan..harap2 kursus dptla membantu kami nant untuk memulakan hidup baru...insyaallah..


the next issue is the date..heee..ni lah yg di nant2 kan...this coming friday i'll be going back to my hometown melaka..ade kenduri arwah dan sambut ramadhan... so time ni jumpa abah boley diskus..actually da diskuss through phone aritu..abah da okay..cume i think face to face lg best kot..insyaallah settle pasal date so boley proceed appoinment dgn D'nora utk settlekan pape yg patut...

 p/s : aku tgh tgg panggilan kerja ...harap2 dapat..doakan ye!!
 
 THANK YOU KAWAN!! :D

Monday, May 9, 2011

Buat Pn Hajjah Jamaliah HP Shawkataly

Salam,

Ni msg yg aku anta kat mak aku sempana Hari Ibu..

Mak..
Doa mu..Restu buat ku..
Kasih mu..Kekuatan bagi ku..
Sayang mu..Belaian pada ku..
Cinta mu..Perisai hidup ku..
Tanpa mu..Jasad ku rebah..
Tiada mu..Dunia ku gelita..
Sukar untuk ku tafsirkan pengorbanan mu..
Kerana tiada harta yang boleh di gadaikan untuk di nilaikan...

TERIMA KASIH MAK!!!!! ALONG SAYANG MAK!!!

Friday, May 6, 2011

Cake or cup cakes???

Salam...

Update for today..hurmmm my checklist for wedding preparation improve!! Ade la kemajuan skettt..just now I have been bz survey the hantaran to en tunang yg cekik darah.. Huhu..ampunnn..jgn marah yee..suddenly this website cross my mind...ececehhhh... Heh..the wonder milk!!! Giles cantekkk cupcakes dia...huuu..

Soooooo.... Now..I'm in dilemma to chose cake or cup cakes...hurmmm...kalau cake besau nau secret recipe tu...cupcakes just nice kot...nant jadi mcm hantaran tunang..kek muat2 jek letak atas dulang....tu pun pas puas kak Nora tu adjust..sbbnye fresh flower kn ade bekas gabus basah nak maintain itu bunga...hurmmmm

Pk..pk..pk....

Thursday, May 5, 2011

The guest book

Salam,

Update for today.....

I got the quotation!!! Hurmmm....so I need to hv my note book so that I can notify which things that need to be settle first...

Gune iPad pun boley kan... :p

Wednesday, May 4, 2011

The result is out!!!

Salam...

Result is out!! Alhamdulillah..PASS...so ape lagi..aku terus bukak web mohe nak apply utk myPhd plakk...huuuu....so from now onwards..my focus is to finish my thesis..next sem only 2 subject left...may ALLAH help me...thank you ALLAH for your gift...ALHAMDULILLAH...:D

Tuesday, May 3, 2011

The wedding preparation

Salam...

Hello....hehe....currently no any update regarding the preparation...yet.. I'm now looking for guest book! Before this I did told my parent regards to this kind of book..but they can't imagine hows the books looked like...yesterday while attending my second cousin wedding from my dad side..we got the opportunity to look at the books!! Yet it's not only the book because there got sum one who are taking your pic and paste it on that book!! Omg..I'm fall in love with this guest book!!

So...I did email the founder for the quotation and now waiting for her reply..

Thursday, April 28, 2011

Bride to be

Salam....

Hurmm...regards to the above title...I thinks I need to work out on my wedding preparation plan...huuu..seems there are a lot of things need to be done...unfortunately...I dunno and i dun have any idea where and how to start!!

P/s: leaps ni Kene cari buku aku terima nikahnye lahhhh.....huhuhuu

Monday, April 25, 2011

25 April

Salam....

It's my birthday!!! Happy birthday to me :D

My dad cooked for me Nasir ayam and my mum bought puding raja!!
And I got iPad from my fiancee.... As usual..it's surprise from him..since he went for his diving course and suddenly there is a parcel from him this afternoon....and now I'm using my iPad updating my blog....hehehe....

Bunch of thanks to mak and abah and my encik tunang...

Wednesday, April 20, 2011

The options is yours

 If want to change you will find any ways to do it..if u don't u will find a lot of EXCUSES

Thursday, April 7, 2011

Feeling2 mood BERTUNANG

Salam..

Hehe..Alhamdulillah..almost 3 weeks our Engagement...tetibe rase feeling gedikss...haha...actually aku tgh memerah otak nak menyiapkan assignment...huhu...ade lg satu assignment weyhh...next paper 15hb April nihh...tapi otak tgh tak fokus...pasal mmg jenis last minutes person kott...bleyhh dakkk.. ( kalau en anip bace nih..confirm kene beleter..) " org suh buat assignment, study..bukan suh p tgk wayang.."..nant dia tuka laa.."org suh buat assignment, study..bukan suh p mengarut2 kat blog.." huhuh..

En anip skang da jadi alar2 diktator...:P wekkk..tak takotttt ponggg...hahah

Sementelah aku tgh berfeeling2 update blog nihh aku nak attached gambar tunang aku aritu...heh...

Tingggg....TADAAAA!!!!








santekkkk tak gambarr tuu...abaikan org dlm gambar ( rasa mcm bapokk jekk bile kene mekup) -_-

Thursday, March 24, 2011

Adakah saya gatal nak kawinn???

Salam...

Selapas entry emo yg emo gilo2 tuh..tetibe rasa menyemak jekk entry tuhh.so nak tambah entry lain,,hehe..entry kali ni pasal hadis..hadis ni aku dapat time tgh duk baca2 blog org..tetibe ade hadis nih..aku pun google laa...hadis dia mcm nih haa....

‘Apabila datang meminang kepadamu orang yg kamu redhai agama dan akhlaknya, maka hendaklah kamu kahwini akan dia,jika kamu tidak melakukannya,nescaya akan berlaku fitnah di atas muka bumi dan kerosakan yg besar’

Hadis riwayat al-Tirmizi..

tapi....knp abah tak bg kawen cepat... huhuh

Wednesday, March 23, 2011

YOU MAKE MY BLOOD GOES UPSTAIRS!!!!!!

AKU MMG MARAH HARI NIHHH..SANGAT2 MARAH...MENYAKITKAN HATI!!!!! URGHHHHHH....APE KORG RASA  BILE KORG DA TETAPKAN HARI UTK SUBMIT AMENDMENTS OF THE ASSIGNMENT..DAN KORANG DA SEHARIAN  EDIT..DA SIAP PRINT OUT DGN BIND..TETIBE ADE GROUP MATE KORG BAIK PUNYE KEJE TETIBE BLEH PLAK SUBMIT PART DIA  A DAY AFTER KORG SETTLE SEMUA TUH...SAKIT HATIII TAKK..

BUDAK NI AKU NAK CKP MMG BODOHHHHH!!!!! BANGANG AND THIS IS MY LAST GROUP WITH YOU!!!!! KO BUAT AKU BENCIK ORG2 SEKAMPUNG DGN KOOOO..SBB PADA AKU KO BODOH!!! TAK TAU BEZA HARI..NAMENYE JEK MASTER STUDENT..TAPI BODOHHHH!!!!!

YOU MAKE ME FEEL SO DISTRACTEDDDD!!!!! I HATE YOU FOR THE REST OF MY LIFE...CUKUP LA UTK SEM NIH JEK AKU SATU GROUP DGN KO!!!!

PEGI MAMPOSS LA KOOO!!!!! MENYUSAHKAN IDOPPP..



Saturday, March 19, 2011

MODE




BUSY MODE AHEAD UNTIL FINAL EXAM

Monday, March 14, 2011

I'm ENGAGED!!!!!!

Yes...it's TRUE...i'm engaged to formerly known as En Bf...now up one phase to En TUNANG....hahah....gediks.. ^_* ...Finally....12th March 2011 in memory...



P/s : upload gambar nih jek lah ehh..heee

Wednesday, March 2, 2011

Takziah

Salam...

Pagi tadi lepas dapat sms dr Intan , Suami Baya aka mawar nafastari , Wan Ahmad Fadzil aka Nafastari telah kembali ke rahmatullah. Arwah maut dalam kemalangan jalan raya semasa pulang ke kampung halaman di Terengganu..

Takziah buat Baya, nada dan marwa...

Al- Fatihah

Monday, February 28, 2011

Mak along SAYANG mak!!!!

Salam..

sorry sbb da lame tak update blog..assignment bykk,,,takdan nak update..dok bace entry org jekk..huhuh..kali ni aku nak share bnd nihh..aku dpt dr blog ustazah aku..tgh2 baca blog nih..tetibe laju jek air mata aku..( aku mmg cengeng byk kalau pasal mak dgn abah nihh ) - actually mmg cengeng pong...ratu air mata..bak kate en anep..pape pon biakan aku nanges dulu..da puas nanges pastu baru bleh pk nak buat ape..huhu...

Okay..bebalik pada tujuan entry aku kali nih...



Renungan buat kita semua...

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
Kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak


Renungkan: "Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". Berderai air mata jika kita mendengarnya........
Tapi kalau mak sudah tiada..........MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu.

Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.
Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya.
Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu.
Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.
MAMAAAAAAAAAAAAAAAAA......... MAKKKKKKKKKKKKKK.................. IBUUUUUUUUUUUU................. UMMI .......................
MAAFKAN AKUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.......
Tanpa mereka siapalah kita...... Cepat katakan atau call mak kita sekarang ..... katakan "maafkan aku dan terima kasih segala-galanya".

MAK ALONG SAYANG MAK!!!!!!!

p/s : da baca byk kali pong air mata tanak stop...huhu..cemane nihhh..

Friday, February 18, 2011

Makanan Jiwa




Ampuni Ya ALLAH Tuhan pentadbir makhluk


Ampuni Ya ALLAH dari segala kesalahan


Ya Tuhan ku..tambahi bagi ku ilmu yang bermanfaat


Dan taufiqkan aku dengan amalan yang diterima


Dan kurniakan lah aku rezeki yag luas


Dan terimalah ke atas kami TAUBAT yang suci..




Thursday, February 17, 2011

Hari Memanjakan Muka!!!

Salam...

^_~  heee....hari ni khamis, 17 Feb 2011...arini takdek kelas...so ape yg aku buat??? bangun2 ape yg penting??? breakfast dulu...so da sudah minum air masak..aku pun shake2..hehe..arini breakfast cappuccino shake.. pas shake..kite minum tea plakkk..heheh..aku suke peach tea....best gile....lagi best dari lemon..heh

Ha lepas tu ape yg aku buat..mandi lahh..hehe ( ade org ckp mandi pas makan nant boncit..yeke???) tap tak kesah lahh...perot aku mmg boncit pong...( sbb operation aritu - so mmg tak dpt diselamatkan lah... :P) wokeyh2..pastu duk2 tgg mood nak marking paper test Intermediate Accounting..tetibe plak rasa nak buat facial..da lama wooo tak manje2 kan muke aku nih...last buat facial tahun lepas...tu pong awal tahun..huhuhu...da la aku nih mmg dasar pemalas cuci muke..huhu...

Jadi...ari ni aku pun decidela untuk memanje kan muke aku nihh...tapi buat sendirik jelahh..status den da tuka jadik student..huhu..student tak byk duet...so buat sendrik jelahh...time type post nih aku tgh tgg muke aku yg baru pas sapu dgn hydrating mask...

Aku nih jenis kulit sensitif gile...memang manje habes lah..takleh salah gune produk..nant belaku la ECZEMA yg sgt mengerikan..huhuhu..takleh bepanas langsung..padahal dulu akulah olahragawati sek (time sek rendah jek lahh) naek sek menengah da slow..bontot pun da berat..lari pun tak dpt num 1 dahh...huhu..tak best2..(berakhir sudah zaman kegemilangan ku..) actually aku eczema mmg dari kecik..time sek rendah tuh sgt terokk..every month kene p hospital...kene jumpe pakar sakit kulit ( DR Ong dgn Dr Suhaimi)..Pastu naik sek men mcm da kurang sket..cume kene becarefull jeklah..takleh kene panas skett...sabun mand kene pakai johnson jekk..losyen jonhson..pencuci muke tak pakai..heh...

Kisah d matrik...aku mmg tak penah ade pencuci muka time sekolah..yolahh..kulit sensitif..so masuk matrik mak aku belikan la pencuci muka apricot..pakai kejap jekk..pastu tak pakai dahh..buang dlm tong sampah ( mest mak marah..huhuh) sbbnya aku rasa bile cuci muke dgn apricot tu muke aku jadi kering...pastu kua plak produk baru johnson - clean and clear..hehe..aku pun ape lg ckp kat mak..along nak cube pencuci muke nih plak lahh..mak ckp okay..tapi jgn campur2..cube lahh..memula pakai okay..mcm sesuai la..tap bile da lama muke jadi kering gakk...( ade lah sebulan kot aku pakai) pastu ade produk shurah plakk..heh..try jugakk..tapi tak kene gak dgn muke aku ( ni aku bg org)..huhu..so aku end up dgn tak cuci la muke smp aku abis blaja degree.. ( terok takk..huhu) kalau g toilet budak2 lain satu bakul toiletries..aku bwk shower gel dgn berus gg jekk..heh gile sempoi.. :P

Pastu bile da keje..da rasa nak jaga muke...satu ari tu jalan2 kat Megamall Kuantan..tetibe nampak promotion facial..murah gile weyh..RM 50 jekkk..so aku pun masuklahh..dia ckp kene beli kupon..so aku belilah..weekend tuh aku ajak le Haji Ramino dgn Hajjah Jamaliah p kat tempat facial tuh ( baru keje weyh..gaji tetunggak 4 bulan - sib baek mak aku org tu kenal so org tu buat gaji aku cepat...kalau tak tetunggak smp 6 bulan weyhh..., actually org tu takot dgn mak aku sebenarnye.. ^_^ ) ..Ajak Abah dgn Mak suh dierg belanje..heheh  ^_~" ...pastu abes tetige org buat facial..hehe..pastu aunty tu ape lg..promote le...aku plak bile da rasa best ckp le kat boss...belikan along starter pek dia..nak try..heheh..seb baekk abah ckp okay..hehe ( maacey abah..:D) starter pack dia tak dek le kecik nau...besar gakk..lame aku pakai..3 bulan kot...tetiap ari mak pesan pakai elok2..jgn skip..sbbnye nak tau keberkesanan produk tuh..so aku dgn besungguh2nye pakai la...tapi jenuh weyhh..byk sgt..kalau bgn pagi nak g kerja tuh kene bgn 530am..padahal sekolah aku dekat jekk..huhu..

Tap...tak kesahlahhh..sbb aku suke sgt produk nihhh...dan buat aku lg suke sbb ade org tegur perbezaan kulit muke aku..heheh...^_^ suke2.. tu jek lahh..nak g cuci muke dah..hehe...(En bf pong da kene hasut utk gune produk nihh..suke2)


ni lah dia pencuci muka poojaaannn hati ku.. ^_~*

Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul


Salam..

Hari ni cuti..tapi hari ni bukan cuti saja2..hari ni hari yang paling penting untuk jungjungan besar kite...Nabi Muhammad SAW..knp??? sbb hari ni 15 Feb 2011 bersamaan dgn 12 Rabiul Awal 1432 H adalah hari kelahiran Rasul jungjungan kite...:D

Oleh itu marilah kite perbanyakkan selawat dan syukur ke atas BAGINDA Rasulullah saw...kalau boley tetiap ari tetiap masa la selawat..sebab.....

-

-

-

-

-

Sabda Nabi S.A.W “ Dari Ibnu Mas’ud r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Orang yang terdekat denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku.” ( Hadis Riwayat At-Trimidzi )






source:you tube

Monday, February 14, 2011

14 Feb 2011

Salam...ape khabar korang????

Da lama jugak la aku tak update blog aku nihhh..byk bende nak di cite...tapi mungkin aku tak pandai manage masa..tu yg rasa byk jek bnd tak dapat nak kejar..huhuh..

Ari ni 14 Feb 2011...kelas international finance cancel..tapi aku kene pegi attend special konvokesyen kat CAC..huuu..pada ex uia..ingat tak time konvo aritu??? best kann...hehe UIA konvokesyen was the best!!! rindu time konvo..tak sabar nak konvo lg...lepas tu aku ke klinik..sbb kaki bengkak..dr kate mungkin sbb jogging aritu dan byk jalan..( byk jalan ke??) lepas tu aku ke post office..pos herbalife customer..actually customer tu cousin aku sendiri..hehe

Okay..at least masa aku terisi dgn bnd2 yg berfaedahh..takdek lahh duk meronggeng tak tentu pasal..heh..okay aku nak cite pasal bulan FEBRUARI..actually aku da berazam nak melancarkan misi diet aku yg asyik tegendala tuh start bulan nih..tap awal2 bulan kat rumah..so rasa mcm rugi plak diet..huhu( tak kuat iman sungguh!!) makan sedap weyhhh..rugi lah kalau diet...so a week after balik uia..exam plakk..biasanye time exam cepat lapar..sbb otak bekerje keras..caittt alasan!! :P 

JADI....aku pun decide lah mulakan diet aku harinih!!!..hopefully i will succeed!!!

okay lahh..nak kene stop dahh..tak dpt bebel lama2..sbb sat lg pkl 2 ade appointment dgn ust amirul (hehe) pastu p jalan2 kot..da lama tak kua jalan2..en bf pun takdek..outstation..huhuhu..

daaa~..till we meet again...xoxoxo  

Friday, February 11, 2011

Kejadian

salam

yoooo..esok mid term international finance!!!!!! huhuhu...kn pulun study nihh
okeyh..see u then..

p/s : plz fren wish me luck!!! 

TQ and I LUV U ALL...:D xoxoxo

Friday, February 4, 2011

Gegata punye pasal

Salam...


Ari ni last entry utk Jan 31...ape kess ari ni?? huhu...hadiah akhir bulan utk aku..kene cucuk 2 jarum di sebabkan gegata...bahasa org dolu2 kene ludah dek antu...kalau bahasa doctor ape kebende tah..susah nak nyebutnye..senang ckp arlegic..

Aku start kene semalam 30 Jan...time dalam keta otw balik pekan ( kg belah abah)...tetibe nampak 3 bintat kat lengan aku belah kiri...pastu lg 3 kat belah kanan...tetibe dia merebak plak..da la gatal tahap dewa..malam tu aku telan 4 bijik piriton..(pengsan la jap)..esoknye smp ke kaki ke muka pulak dahh...sahh penyakit lama dtg balik...huhu...aku da lama tak kene bnd alah nih...smp tahap da tak bebaju dah...tak tahan...cikgu ngaji aku siap suh lumur kunyit cuka dgn garam....perggg..terbaekkk lahh...pedih gile weyhh...last2 ke klinik gakk...ape lg...inject la...sbb da teruk sgt...sib baik muka tak naik byk lg...kalau tak sepet lg la mata aku...kene steroid satu injection...pastu piriton satu injection...lalok la aku....tdo tak sedar ke diri...bgn2...ilang da gegata aku..magik plak rasa...heheh....(tap abah ckp tu semua dgn izin ALLAH....)





Alhamdulillah....terima kasih ALLAH...sembuhkan aku...ameen



p/s : lepas ni tobat takmo mintak sakit dahh..huhu





nota kaki: sepatutnye entry ini di post pada 31 Jan 2011 through my bb..tapi sbb tak abeh blaja lg dgn Yong...huhuhu...pastu tak dpt le post..

Wednesday, January 26, 2011

Sharing is Caring

Salam...

Morning!!!

Okeyh..aku nak share bnd ni jekk..bnd ni aku dpt dr org member..dia msg aku bnd nih..



Terdapat 7 Kalimat suci, iaitu;

1) Bismillahirrahmanirrahiimm - Setiap hendak memulakan sesuatu

2) Alhamdulillah - Setiap habis melakukan sesuatu

3) Astaghfirullah - Jika melakukan sesuatu yang buruk

4) Insya Allah - Jika ingin melakukan sesuatu pada masa yang akan datang

5) Laa hawla walaaquwwata illaah billaah - bila tidak boleh melakukan sesuatu yang agak berat / melihat hal yang buruk

6) Innalillahi wainna ilaihi rojiun - Jika melihat /menghadapi musibah

7) Lailaha illallah - bacalah siang dan malam sebanyak-banyaknya



Rasulullah bersabda ;

"Barang siapa yang menyampaikan satu ilmu sahaja dan ada orang yang mengamalkannya, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala"


Tuesday, January 25, 2011

Sorry...

Hello...

Me here just to say sorry for not being update with my blog lately...huhu..nak kene siap kan project paper..case study...assignment lagik...waaaa..byk2..nangis!!..tapi..i promise to all of u that i'll try my best to update my blog  after im done with all my work...wokeyhh???

Okeyh dok tulis mcm tuh...boley la ekk...

Hati nak menulis..tapi kang tulis mcm tak feeling...sbb mcm2 nak kene buat..(baru blaja jekk belum lagi kawen ade laki ade anak nak kene jaga) ;p

Anyway...sampi stakat itu dulu yek....

Nanti kite sambung cite2 lagi ehh kat blog nih...

Babye...


source: google image

Friday, January 21, 2011

Lagi INFO tentang ENDOMETRIOSIS

Endometriosis, Senggugut, dan Wanita Berkerjaya
17 February 2006
Susunan NORHURIYATINA SALLEH

Penyakit endometriosis merupakan satu jenis penyakit yang agak luar biasa. Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang penyakit ini sedangkan sekarang semakin ramai wanita yang menghidapnya. Di antara masalah yang ditumbulkan oleh penyakit ini ialah senggugut dan kesakitan, kemandulan dan keguguran yang mungkin berulang-kali. Ia juga tidak boleh dipandang mudah kerana senggugut yang kerap mungkin menandakan kehadiran endometriosis. Ia juga boleh menyebabkan pelbagai jenis masalah seperti pendarahan, gangguan kencing, kesakitan, dan lain-lain. 

APAKAH SEBENARNYA PENYAKIT ENDOMETRIOSIS? 

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar ´endometrium´ telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ´darah kotor´ atau darah haid. 

APAKAH TANDA-TANDA ATAU GANGGUAN? 

Tanda yang paling utama sekali di kalangan wanita ialah senggugut ataupun kesakitan pada bawah perut dan pinggang. Senggugut ini mungkin dialami dari sejak remaja lagi dan ia berterusan dan mungkin tidak reda walaupun selepas berkahwin. Ada sesetengahnya lega sekejap selepas berkahwin dan melahirkan anak, tetapi senggugut ini akan timbul semula akibat daripada penyakit endometriosis. Kesakitan yang dialami biasanya berlaku sebelum datangnya haid yang biasanya berbentuk kesakitan yang amat kuat pada bahagian ari-ari dan sering juga ke bahagian pinggang. 

Biasanya sakit akan hanya reda selepas dua atau tiga hari sahaja, tetapi jika keadaan di mana endometriosis ini telah merebak, kesakitan ini mungkin akan berterusan waktu haid dan walaupun haid sudah berhenti kadang-kala kesakitan masih ada lagi. Ini menunjukkan bahawa penyakit ini berada di peringkat teruk dan mungkin telah melibatkan dinding atau otot rahim. 

Gangguan lain ialah ketidaksuburan dan kemandulan. Ini adalah masalah besar di kalangan penghidap-penghidap penyakit endometriosis. Mereka tidak sedar yang penyakit ini mungkin telah timbul, yang mereka tahu ialah mereka sukar untuk mengandung, samaada buat kali pertama ataupun selepas melahirkan seorang anak ia tidak dapat hamil lagi beberapa tahun kemudian.

BAGAIMANA SELAPUT ENDOMETRIUM INI BOLEH TUMBUH DI LUAR RAHIM? 

Biasanya tempat-tempat di luar rahim di mana tisu endometrium ini tumbuh ialah pada kilang telur (ovari), belakang rahim (utero sacral ligament), saluran fallopian, pundi kencing, kadang-kala di tempat-tempat yang aneh seperti parut bekas pembedahan untuk melahirkan anak ataupun pembedahan untuk tujuan lain. Endometrium ini juga boleh tumbuh pada dinding atau otot rahim menyebabkan penyakit yang digelar Adenomyosis. 

Bagaimana tisu endometrium ini boleh tumbuh pada tempat-tempat yang luar biasa, tidaklah diketahui dengan tepat. Terdapat beberapa teori yang cuba menjelaskan berlakunya keadaan seperti ini. Di antaranya ialah ada kemungkinan darah kotor melimpah atau tumpah ke belakang rahim melalui saluran fallopian. Mungkin ini disebabkan oleh rahim yang kedudukannya luar biasa, iaitu jatuh ke belakang ke arah tulang tongking (retroverted uterus). 

Ada juga yang mengaitkan bahawa endometriosis ini sering berlaku di kalangan wanita-wanita yang sering tertekan jiwa mereka (stress), yang mudah menggelabah dan di kalangan mereka yang sangat mementingkan kerjaya dan mereka yang tinggi I.Q.nya. 10 hingga 20 peratus wanita di seluruh dunia menghadapi masalah endometriosis dan antara 30 hingga 40 peratus daripadanya adalah mandul. 

Ada juga yang mengatakan bahawa sistem ketahanan pada wanita tersebut telah lemah dan lentur, oleh itu tisu- tisu yang patut keluar dari tubuhnya kini menyerang semula tubuh badannya sendiri. Apa yang terjadi ialah apabila tisu endometrium ini melekat pada tempat-tempat tertentu, ia mulai tumbuh. Lapisan endometrium menjadi tebal akibat daripada rangsangan hormon wanita dalam pusingan haid dan apabila haid berlaku lapisan endometrium tersebut juga akan mengeluarkan darah. Jika keadaan begini berlaku dalam telur (ovari) lama-kelamaan darah akan berkumpul serta menyebabkan apa yang digelar ovarian cysts atau chocolate cysts kerana mengandungi darah kotor yang berbentuk seperti pasta coklat. . 

PENGESAHAN PENYAKIT ENDOMETRIOSIS

Daripada tanda-tanda tersebut kita sering mengesyaki pengidap penyakit endometriosis dan ini dapat disahkan melalui beberapa pemeriksaan serta ujian. Apa yang biasa dilakukan yang mempunyai tanda-tanda ialah pemeriksaan kemaluan dan dari situ doktor dapat mengesan kedudukan rahim mungkin jatuh ke belakang (retroverted) dan bila disentuh bahagian belakang rahim ia akan merasa kesakitan. Ujian ultrasound melalui faraj (vaginal sonography) adalah sangat penting kerana ia boleh mengesan tumbuhan cyst pada bahagian kilang telur.

RAWATAN PENYAKIT ENDOMETRIOSIS 

Oleh kerana kebanyakan daripada mereka yang bertemu doktor mengalami ketidaksuburan ataupun berulangkali gugur yang mungkin disertai oleh senggugut, mereka memerlukan rawatan yang sewajarnya. Yang penting sekali tujuan rawatan ialah untuk wanita tersebut hamil, kerana keadaan hamil boleh mengawal pertumbuhan atau menghapuskan sama sekali penyakit endometriosis ini. 

PEMBEDAHAN UNTUK MEMBUANG ENDOMETRIOSIS

Jika terdapat ´chocolate cyst´ ataupun keadaan rahim yang terbalik (retroverted) pembedahan akan dilakukan. Biasanya saya sendiri mencadangkan pembedahan secara laparoscopy disertai dengan pembedahan kecil pada bahagian bawah perut dengan irisan lebih kurang dua atau tiga inci untuk membuang tumbuhan ´cyst´ serta untuk membersihkan dan membuat cautery atau tembakan pancaran laser pada bahagian-bahagian yang terkena tumbuhan endometriosis. 

Pembedahan ini juga membolehkan doktor membetulkan rahim dengan menjahit rahim ke otot perut di bahagian hadapan (ventro-suspension of the uterus). Setelah ini dilakukan, bahagian peranakan serta bahagian sekitarannya akan dibasuh dengan cecair untuk menghilangkan segala kotoran dan keracunan yang dikeluarkan oleh endometriosis. Jika terdapat kesumbatan pada saluran fallopian ketika pembedahan, keadaan ini juga boleh diperbetulkan sekali. 

Selain daripada secara pembedahan, rawatan dengan ubat-ubat sering juga dilakukan. Di pasaran terdapat banyak ubat-ubat hormon yang digunakan di antaranya hormon-hormon Progesterone yang mana diantara jenamanya ialah Primulut, Norculut atau lainnya yang digunakan selama enam hingga sembilan bulan dengan tujuan untuk menghentikan haid. Juga terdapat ubat-ubat seperti Danazol yang mana tujuannya adalah sama, iaitu untuk menghentikan haid dan mengurangkan tumbuhan endometriosis ini. 

Dalam beberapa tahun yang lepas ubat-ubat terbaru yang diberikan secara suntikan sebulan sekali dan terdapat pelbagai jenama seperti Zoladex dan lain-lain untuk digunakan selama enam hingga sembilan. Suntikan-suntikan tersebut agak mahal sedikit dan ia memberi kesan sampingan seperti yang dialami oleh wanita yang sedang putus haid manakala kesan sampingan yang lain seperti apabila memakan pil Danazol ialah perubahan-perubahan yang menimbulkan sifat kelelakian seperti tumbuh rambut dan suara menjadi kasar. Peningkatan timbang berat juga merupakan satu kesan sampingan. 

Pembedahan untuk membuang rahim dan ovari juga satu rawatan yang akhir bagi mereka mengalami penyakit endometriosis yang teruk sekali dan semua organ seperti rahim dan kilang telur telah rosak. Ia mungkin tidak berfungsi lagi dari segi kesuburan dan daya upaya untuk hamil. Di samping itu ia menyebabkan masalah kesakitan yang amat sangat setiap bulan ataupun secara berterusan dan mengganggu kerja harian. Ia mungkin juga menimbulkan gangguan haid yang tidak terkawal yang mengganggu kehidupan seharian, hubungan suami isteri dan juga mengganggu wanita-wanita kita untuk membuat amal ibadah.

BOLEHKAH PENYAKIT BERULANG? 

Pada kebiasaanya jika wanita itu hamil dalam masa setahun selepas pembedahan, kemungkinan ia berulang agak kecil. Tetapi jika tidak hamil lepas dua tahun, kemungkinan berulang adalah besar. Selain dari kehamilan, kita tidak mengetahui dengan tepat kaedah mencegah penyakit endometriosis daripada berulang. Tetapi amalan mengawal makanan, iaitu dengan menjauhkan makanan yang menyebabkan alahan seperti beberapa jenis makanan laut, daging lembu atau kambing. Banyakkan sayuran dan protin dari ikan dan kacang soya. Latih diri untuk tenang fikiran dan gangguan emosi. Gunakan berbagai kaedah untuk menangkis stress.

Penyakit endometriosis ini ialah satu penyakit yang aneh di mana banyak perkara yang tidak ketahui tetapi ia menimbulkan berbagai-bagai masalah pada wanita. Kita tidak tahu mengapa darah kotor berkumpul di belakang rahim dan di kilang telur. Ada sesetengah pakar perubatan Islam yang beranggapan bahawa darah ini adalah makanan jin dan mungkinkah ada kaitan ´orang halus´ ini mengganggu peranakan seseorang wanita dan mengganggu agar ia tidak boleh mempunyai zuriat. Oleh itu kaedah-kaedah rawatan alternatif juga perlu dilakukan serentak dengan cara moden, kaedah perubatan Islam, kaedah ubatan tradisional selagi cara tradisional itu tidak menyebabkan syirik ia boleh diamalkan. Mungkin terdapat ubat-ubat herba yang belum dikenalpasti lagi yang mungkin masih ada di hutan kita yang berpotensi untuk merawat penyakit endometrosis dan memulihkan keadaan subur seperti biasa.

Di antara pemeriksaan yang penting bagi wanita ialah "pap smear" bagi mengesan penyakit kanser pangkal rahim, pemeriksaan payudara dan mammography untuk mengesan kanser buah dada, pemeriksaan ultra-sound scanning untuk mengesan kanser pada kilang ovari. Sebaiknya, wanita yang pernah bersalin dan dalam pertengahan umur, patut menjalani ujian-ujian tersebut sekurang-kurangnya setahun sekali.

Penyakit-penyakit wanita yang juga penting pada masakini, ialah jangkitan kuman, tumbuhan "endometriosis" dan "fibroid". Wanita yang mengalami gangguan haid, seperti senggugut, haid yang berpanjangan dan berlebihan, atau haid yang tidak tentu masa patutlah berwaspada. Lain-lain tanda seperti keputihan yang mungkin menandakan jangkitan atau luka pada pintu rahim; kesukaran untuk hamil dan berlakunya gugur yang berulang, ini juga mungkin ada kaitan juga dengan penyakit seperti "endometriosis".

Penyakit-penyakit ini hanya boleh dikesan oleh doktor dan pakar sakit puan. Wanita-wanita sepatutnya mengambil langkah utama untuk mendapatkan rawatan daripada doktor yang terdekat sekali di rumah untuk pemeriksaan awal dan jika perlu doktor ini akan merujuk kepada doktor pakar yang sewajar untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya.

source :YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA

Girls beware with your PERIOD PAIN

Hello..!!!

Jeng jeng jeng..korang mesti curious kan nape aku buat tittle mcm tuh..aku nak cite pasal ENDOMETRIOSIS yg aku penah ckp dulu tuh..hurm..ini cerita berdasarkan pengalaman peribadi aku..maknenye aku ade sakit nih lah..

Okay..kisahnye bermula begini...di takdirkan aku mencapai umur akil baligh agak awal dr kawan2 aku..walaupun ade kawan aku tuh lg besar susuk tubuhnya..aku nih time sekolah tinggi longjong..tap time sekolah rendah le...da masuk sek menengah aku le yg paling cute kecik jekk..( kecik la sgt ko ;p)..Citenya bermula selepas capai umur akil baligh le..sbb bila da besar ( boley kot gune besar..panjang nau nak taip 'akil baligh') korng dtg period tetiap bulan kan..kes aku nih awal2 period lg mmg selalu sakit..smpkan abah dgn mak aku mesti sediakan stok menstrual pain punye ubat tuh (yg kaler pink tuh) tetiap bulan makan le aku ubat tuh..pastu bile masuk uni..sakit tu makin teruk sikit..tiap kali sakit nant kene tuam dgn beg air panas..

Di sbbkan mcm tu...makcik aku suggest la mak aku suh bwk aku jumpe Gynecology (Sakit Puan)..time tu kat melaka..pegi la aku dgn makcik aku tuh...1st time nih..hehe..malu weyhh..nama Dr tu Rahimah..Klinik Dr Rahimah..Dr tu bagus la..dia cek semua bagus..nak cek bnd ni dierg akan buat ultra sound bg yg tak kawen lg..bg yg da kawen tuh dia masuk 'sumting' - kamera kot; kat bwh tuh le..Dr tu ckp tak dek pape pun kat ovari aku..semua normal..so kite org balik la...sbb takdek papekan..

Masuk Tahun 3 kat uni sakit aku makin teruk sgt...smp kene amik injection..dan aku jugak selalu ade masalah dgn perot..(perot boncit) hehe..kawan2 aku selalu ckp perut aku boncit - kecik at..tau la perot korg cantik.. :'(( ...kalau time period mest aku cramp kat perut..nak diri tegak tak bleyy..rasa mcm nak merangkak jek...so akan pegi amik injection kat klinik lah..mmg tetiap kali period jek inject..tak inject telan la aku ponstant..pastu aku p la klinik jumpe Dr Nurul..kat klinik UIA jek..sbb aku UG kat UIA..Korang tau ape Dr Nurul tu ckp..dia ckp..ni normal je..nak cepat baik cepat la kawen..ni jek lah ayat dia tiap kali aku jumpe dia.. 

Lg teruk time aku praktikal..da la aku praktikal kat tingkat 31 menara rebung tuh..masa tu hari jumaat..sakit gile weyh..aku..nangis kat opis (sbb tak tahan gile) pastu en anip dtg amik aku..nak turun bwh tu pun haru..walaupun dgn lift..tap kene diri..tu yg tak larat tuh..lepas aku duk la baring dlm keta meringkuk2..pas en anip sudah smyg jumaat bwk aku kat klinik tepi jalan..kat area kg baru tak silap aku..Dr laki..tak ingat ape namenye..dia ckp perot aku bloated...pastu keras..pastu dia pun bg aku ubat suh makan time tu jugak..

Lepas kes tu aku ade gak p klinik UIA jumpa untuk consult jek..Dr ni dia refer aku ke HKL..dia ckp takut2 ovari bengkak ke ape ke kan..sbbnye bile tgk history aku mmg period jek amik ubat..So jadi lah rutin aku dgn en anip..tetiap bulan p Gynea HKL..Dr tu suh aku makan ubat cynflex..kene makan b4 period smp le abis period..ubat ni mcm pain killer gak..dia cuma ckp aku stress blaja sbb tu la period pain..

Da sudah abis blaja..da keje..same jugak kisahnye...tap kali nih sakit perut tu lain mcm...pas p klinik..klinik refer General Hospital kat Kuantan pastu aku kene admitted ward..sbbnye..suspected 'twisted ovarian cyst'.. tap time kene admitted,aku nih jenis penakut..bile Dr tanye sakit tak, aku ckp tak sakit..hehe..tah bape kali Dr buat ultra sound..sbb ade 2 cyst..tap dierg tak dpt nak confirm bnd tu twisted atau setiap tube ade cyst sndr..so dierg tahan aku sehari dan suh aku puasa..sbb bnd tu da besar gile OKAY!!..(sungguh tak puasa hati dgn keje DR kat HKL..takkan lah tak smp setahun bende tuh boleyh besar gile..sgt tak LOGIK...huh..) jadi aku kene puasa in case emergency terus masuk OT..

Jadi MORAL nya..SAKIT PERUT JANGAN DI AMBIL MUDAH....kalau pun korang da pegi 10 klinik..tapi resultnye tetap sama..Korang kene terus gak cek..sbbnye ini bnd dalam..kite tak tau kan..sbbnye..badan kite akan bg signal if ade sumting yg tak kene..dan signal tu adalah sakit sikit2 yg korg rasa tuh lah..

panjang weyh entri nih..huhu..