Friday, January 21, 2011

Girls beware with your PERIOD PAIN

Hello..!!!

Jeng jeng jeng..korang mesti curious kan nape aku buat tittle mcm tuh..aku nak cite pasal ENDOMETRIOSIS yg aku penah ckp dulu tuh..hurm..ini cerita berdasarkan pengalaman peribadi aku..maknenye aku ade sakit nih lah..

Okay..kisahnye bermula begini...di takdirkan aku mencapai umur akil baligh agak awal dr kawan2 aku..walaupun ade kawan aku tuh lg besar susuk tubuhnya..aku nih time sekolah tinggi longjong..tap time sekolah rendah le...da masuk sek menengah aku le yg paling cute kecik jekk..( kecik la sgt ko ;p)..Citenya bermula selepas capai umur akil baligh le..sbb bila da besar ( boley kot gune besar..panjang nau nak taip 'akil baligh') korng dtg period tetiap bulan kan..kes aku nih awal2 period lg mmg selalu sakit..smpkan abah dgn mak aku mesti sediakan stok menstrual pain punye ubat tuh (yg kaler pink tuh) tetiap bulan makan le aku ubat tuh..pastu bile masuk uni..sakit tu makin teruk sikit..tiap kali sakit nant kene tuam dgn beg air panas..

Di sbbkan mcm tu...makcik aku suggest la mak aku suh bwk aku jumpe Gynecology (Sakit Puan)..time tu kat melaka..pegi la aku dgn makcik aku tuh...1st time nih..hehe..malu weyhh..nama Dr tu Rahimah..Klinik Dr Rahimah..Dr tu bagus la..dia cek semua bagus..nak cek bnd ni dierg akan buat ultra sound bg yg tak kawen lg..bg yg da kawen tuh dia masuk 'sumting' - kamera kot; kat bwh tuh le..Dr tu ckp tak dek pape pun kat ovari aku..semua normal..so kite org balik la...sbb takdek papekan..

Masuk Tahun 3 kat uni sakit aku makin teruk sgt...smp kene amik injection..dan aku jugak selalu ade masalah dgn perot..(perot boncit) hehe..kawan2 aku selalu ckp perut aku boncit - kecik at..tau la perot korg cantik.. :'(( ...kalau time period mest aku cramp kat perut..nak diri tegak tak bleyy..rasa mcm nak merangkak jek...so akan pegi amik injection kat klinik lah..mmg tetiap kali period jek inject..tak inject telan la aku ponstant..pastu aku p la klinik jumpe Dr Nurul..kat klinik UIA jek..sbb aku UG kat UIA..Korang tau ape Dr Nurul tu ckp..dia ckp..ni normal je..nak cepat baik cepat la kawen..ni jek lah ayat dia tiap kali aku jumpe dia.. 

Lg teruk time aku praktikal..da la aku praktikal kat tingkat 31 menara rebung tuh..masa tu hari jumaat..sakit gile weyh..aku..nangis kat opis (sbb tak tahan gile) pastu en anip dtg amik aku..nak turun bwh tu pun haru..walaupun dgn lift..tap kene diri..tu yg tak larat tuh..lepas aku duk la baring dlm keta meringkuk2..pas en anip sudah smyg jumaat bwk aku kat klinik tepi jalan..kat area kg baru tak silap aku..Dr laki..tak ingat ape namenye..dia ckp perot aku bloated...pastu keras..pastu dia pun bg aku ubat suh makan time tu jugak..

Lepas kes tu aku ade gak p klinik UIA jumpa untuk consult jek..Dr ni dia refer aku ke HKL..dia ckp takut2 ovari bengkak ke ape ke kan..sbbnye bile tgk history aku mmg period jek amik ubat..So jadi lah rutin aku dgn en anip..tetiap bulan p Gynea HKL..Dr tu suh aku makan ubat cynflex..kene makan b4 period smp le abis period..ubat ni mcm pain killer gak..dia cuma ckp aku stress blaja sbb tu la period pain..

Da sudah abis blaja..da keje..same jugak kisahnye...tap kali nih sakit perut tu lain mcm...pas p klinik..klinik refer General Hospital kat Kuantan pastu aku kene admitted ward..sbbnye..suspected 'twisted ovarian cyst'.. tap time kene admitted,aku nih jenis penakut..bile Dr tanye sakit tak, aku ckp tak sakit..hehe..tah bape kali Dr buat ultra sound..sbb ade 2 cyst..tap dierg tak dpt nak confirm bnd tu twisted atau setiap tube ade cyst sndr..so dierg tahan aku sehari dan suh aku puasa..sbb bnd tu da besar gile OKAY!!..(sungguh tak puasa hati dgn keje DR kat HKL..takkan lah tak smp setahun bende tuh boleyh besar gile..sgt tak LOGIK...huh..) jadi aku kene puasa in case emergency terus masuk OT..

Jadi MORAL nya..SAKIT PERUT JANGAN DI AMBIL MUDAH....kalau pun korang da pegi 10 klinik..tapi resultnye tetap sama..Korang kene terus gak cek..sbbnye ini bnd dalam..kite tak tau kan..sbbnye..badan kite akan bg signal if ade sumting yg tak kene..dan signal tu adalah sakit sikit2 yg korg rasa tuh lah..

panjang weyh entri nih..huhu..

4 comments:

shilafaizz said...

Bagus ko wat entry gini..at least ko ade something knowledge yg boleh di share..macam aku suka citer bab2 bersalin, penjagaan baby sebab aku ade pengalaman..so bermanfaat lah sket blog tu kan daripada aku dok merepek tah pape..huhuu

Haniff said...

satu lagi pengalaman dier yang dier terer ialah menangis.. kul LIMA PAGI pun dier bole nagis..

Nurul Jaliah said...

shila : blog utk diri sndr jekk..kot2 ade org nak bace..bace lah..heh

en anip : haaaa....benciklah

selenga said...

ape yg en anep ckp tu sy sgt setuju..hahaha..:D

Post a Comment