Monday, February 28, 2011

Mak along SAYANG mak!!!!

Salam..

sorry sbb da lame tak update blog..assignment bykk,,,takdan nak update..dok bace entry org jekk..huhuh..kali ni aku nak share bnd nihh..aku dpt dr blog ustazah aku..tgh2 baca blog nih..tetibe laju jek air mata aku..( aku mmg cengeng byk kalau pasal mak dgn abah nihh ) - actually mmg cengeng pong...ratu air mata..bak kate en anep..pape pon biakan aku nanges dulu..da puas nanges pastu baru bleh pk nak buat ape..huhu...

Okay..bebalik pada tujuan entry aku kali nih...



Renungan buat kita semua...

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
Kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak


Renungkan: "Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". Berderai air mata jika kita mendengarnya........
Tapi kalau mak sudah tiada..........MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu.

Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.
Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya.
Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu.
Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.
MAMAAAAAAAAAAAAAAAAA......... MAKKKKKKKKKKKKKK.................. IBUUUUUUUUUUUU................. UMMI .......................
MAAFKAN AKUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.......
Tanpa mereka siapalah kita...... Cepat katakan atau call mak kita sekarang ..... katakan "maafkan aku dan terima kasih segala-galanya".

MAK ALONG SAYANG MAK!!!!!!!

p/s : da baca byk kali pong air mata tanak stop...huhu..cemane nihhh..

Friday, February 18, 2011

Makanan Jiwa




Ampuni Ya ALLAH Tuhan pentadbir makhluk


Ampuni Ya ALLAH dari segala kesalahan


Ya Tuhan ku..tambahi bagi ku ilmu yang bermanfaat


Dan taufiqkan aku dengan amalan yang diterima


Dan kurniakan lah aku rezeki yag luas


Dan terimalah ke atas kami TAUBAT yang suci..




Thursday, February 17, 2011

Hari Memanjakan Muka!!!

Salam...

^_~  heee....hari ni khamis, 17 Feb 2011...arini takdek kelas...so ape yg aku buat??? bangun2 ape yg penting??? breakfast dulu...so da sudah minum air masak..aku pun shake2..hehe..arini breakfast cappuccino shake.. pas shake..kite minum tea plakkk..heheh..aku suke peach tea....best gile....lagi best dari lemon..heh

Ha lepas tu ape yg aku buat..mandi lahh..hehe ( ade org ckp mandi pas makan nant boncit..yeke???) tap tak kesah lahh...perot aku mmg boncit pong...( sbb operation aritu - so mmg tak dpt diselamatkan lah... :P) wokeyh2..pastu duk2 tgg mood nak marking paper test Intermediate Accounting..tetibe plak rasa nak buat facial..da lama wooo tak manje2 kan muke aku nih...last buat facial tahun lepas...tu pong awal tahun..huhuhu...da la aku nih mmg dasar pemalas cuci muke..huhu...

Jadi...ari ni aku pun decidela untuk memanje kan muke aku nihh...tapi buat sendirik jelahh..status den da tuka jadik student..huhu..student tak byk duet...so buat sendrik jelahh...time type post nih aku tgh tgg muke aku yg baru pas sapu dgn hydrating mask...

Aku nih jenis kulit sensitif gile...memang manje habes lah..takleh salah gune produk..nant belaku la ECZEMA yg sgt mengerikan..huhuhu..takleh bepanas langsung..padahal dulu akulah olahragawati sek (time sek rendah jek lahh) naek sek menengah da slow..bontot pun da berat..lari pun tak dpt num 1 dahh...huhu..tak best2..(berakhir sudah zaman kegemilangan ku..) actually aku eczema mmg dari kecik..time sek rendah tuh sgt terokk..every month kene p hospital...kene jumpe pakar sakit kulit ( DR Ong dgn Dr Suhaimi)..Pastu naik sek men mcm da kurang sket..cume kene becarefull jeklah..takleh kene panas skett...sabun mand kene pakai johnson jekk..losyen jonhson..pencuci muke tak pakai..heh...

Kisah d matrik...aku mmg tak penah ade pencuci muka time sekolah..yolahh..kulit sensitif..so masuk matrik mak aku belikan la pencuci muka apricot..pakai kejap jekk..pastu tak pakai dahh..buang dlm tong sampah ( mest mak marah..huhuh) sbbnya aku rasa bile cuci muke dgn apricot tu muke aku jadi kering...pastu kua plak produk baru johnson - clean and clear..hehe..aku pun ape lg ckp kat mak..along nak cube pencuci muke nih plak lahh..mak ckp okay..tapi jgn campur2..cube lahh..memula pakai okay..mcm sesuai la..tap bile da lama muke jadi kering gakk...( ade lah sebulan kot aku pakai) pastu ade produk shurah plakk..heh..try jugakk..tapi tak kene gak dgn muke aku ( ni aku bg org)..huhu..so aku end up dgn tak cuci la muke smp aku abis blaja degree.. ( terok takk..huhu) kalau g toilet budak2 lain satu bakul toiletries..aku bwk shower gel dgn berus gg jekk..heh gile sempoi.. :P

Pastu bile da keje..da rasa nak jaga muke...satu ari tu jalan2 kat Megamall Kuantan..tetibe nampak promotion facial..murah gile weyh..RM 50 jekkk..so aku pun masuklahh..dia ckp kene beli kupon..so aku belilah..weekend tuh aku ajak le Haji Ramino dgn Hajjah Jamaliah p kat tempat facial tuh ( baru keje weyh..gaji tetunggak 4 bulan - sib baek mak aku org tu kenal so org tu buat gaji aku cepat...kalau tak tetunggak smp 6 bulan weyhh..., actually org tu takot dgn mak aku sebenarnye.. ^_^ ) ..Ajak Abah dgn Mak suh dierg belanje..heheh  ^_~" ...pastu abes tetige org buat facial..hehe..pastu aunty tu ape lg..promote le...aku plak bile da rasa best ckp le kat boss...belikan along starter pek dia..nak try..heheh..seb baekk abah ckp okay..hehe ( maacey abah..:D) starter pack dia tak dek le kecik nau...besar gakk..lame aku pakai..3 bulan kot...tetiap ari mak pesan pakai elok2..jgn skip..sbbnye nak tau keberkesanan produk tuh..so aku dgn besungguh2nye pakai la...tapi jenuh weyhh..byk sgt..kalau bgn pagi nak g kerja tuh kene bgn 530am..padahal sekolah aku dekat jekk..huhu..

Tap...tak kesahlahhh..sbb aku suke sgt produk nihhh...dan buat aku lg suke sbb ade org tegur perbezaan kulit muke aku..heheh...^_^ suke2.. tu jek lahh..nak g cuci muke dah..hehe...(En bf pong da kene hasut utk gune produk nihh..suke2)


ni lah dia pencuci muka poojaaannn hati ku.. ^_~*

Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul


Salam..

Hari ni cuti..tapi hari ni bukan cuti saja2..hari ni hari yang paling penting untuk jungjungan besar kite...Nabi Muhammad SAW..knp??? sbb hari ni 15 Feb 2011 bersamaan dgn 12 Rabiul Awal 1432 H adalah hari kelahiran Rasul jungjungan kite...:D

Oleh itu marilah kite perbanyakkan selawat dan syukur ke atas BAGINDA Rasulullah saw...kalau boley tetiap ari tetiap masa la selawat..sebab.....

-

-

-

-

-

Sabda Nabi S.A.W “ Dari Ibnu Mas’ud r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Orang yang terdekat denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku.” ( Hadis Riwayat At-Trimidzi )






source:you tube

Monday, February 14, 2011

14 Feb 2011

Salam...ape khabar korang????

Da lama jugak la aku tak update blog aku nihhh..byk bende nak di cite...tapi mungkin aku tak pandai manage masa..tu yg rasa byk jek bnd tak dapat nak kejar..huhuh..

Ari ni 14 Feb 2011...kelas international finance cancel..tapi aku kene pegi attend special konvokesyen kat CAC..huuu..pada ex uia..ingat tak time konvo aritu??? best kann...hehe UIA konvokesyen was the best!!! rindu time konvo..tak sabar nak konvo lg...lepas tu aku ke klinik..sbb kaki bengkak..dr kate mungkin sbb jogging aritu dan byk jalan..( byk jalan ke??) lepas tu aku ke post office..pos herbalife customer..actually customer tu cousin aku sendiri..hehe

Okay..at least masa aku terisi dgn bnd2 yg berfaedahh..takdek lahh duk meronggeng tak tentu pasal..heh..okay aku nak cite pasal bulan FEBRUARI..actually aku da berazam nak melancarkan misi diet aku yg asyik tegendala tuh start bulan nih..tap awal2 bulan kat rumah..so rasa mcm rugi plak diet..huhu( tak kuat iman sungguh!!) makan sedap weyhhh..rugi lah kalau diet...so a week after balik uia..exam plakk..biasanye time exam cepat lapar..sbb otak bekerje keras..caittt alasan!! :P 

JADI....aku pun decide lah mulakan diet aku harinih!!!..hopefully i will succeed!!!

okay lahh..nak kene stop dahh..tak dpt bebel lama2..sbb sat lg pkl 2 ade appointment dgn ust amirul (hehe) pastu p jalan2 kot..da lama tak kua jalan2..en bf pun takdek..outstation..huhuhu..

daaa~..till we meet again...xoxoxo  

Friday, February 11, 2011

Kejadian

salam

yoooo..esok mid term international finance!!!!!! huhuhu...kn pulun study nihh
okeyh..see u then..

p/s : plz fren wish me luck!!! 

TQ and I LUV U ALL...:D xoxoxo

Friday, February 4, 2011

Gegata punye pasal

Salam...


Ari ni last entry utk Jan 31...ape kess ari ni?? huhu...hadiah akhir bulan utk aku..kene cucuk 2 jarum di sebabkan gegata...bahasa org dolu2 kene ludah dek antu...kalau bahasa doctor ape kebende tah..susah nak nyebutnye..senang ckp arlegic..

Aku start kene semalam 30 Jan...time dalam keta otw balik pekan ( kg belah abah)...tetibe nampak 3 bintat kat lengan aku belah kiri...pastu lg 3 kat belah kanan...tetibe dia merebak plak..da la gatal tahap dewa..malam tu aku telan 4 bijik piriton..(pengsan la jap)..esoknye smp ke kaki ke muka pulak dahh...sahh penyakit lama dtg balik...huhu...aku da lama tak kene bnd alah nih...smp tahap da tak bebaju dah...tak tahan...cikgu ngaji aku siap suh lumur kunyit cuka dgn garam....perggg..terbaekkk lahh...pedih gile weyhh...last2 ke klinik gakk...ape lg...inject la...sbb da teruk sgt...sib baik muka tak naik byk lg...kalau tak sepet lg la mata aku...kene steroid satu injection...pastu piriton satu injection...lalok la aku....tdo tak sedar ke diri...bgn2...ilang da gegata aku..magik plak rasa...heheh....(tap abah ckp tu semua dgn izin ALLAH....)





Alhamdulillah....terima kasih ALLAH...sembuhkan aku...ameen



p/s : lepas ni tobat takmo mintak sakit dahh..huhu





nota kaki: sepatutnye entry ini di post pada 31 Jan 2011 through my bb..tapi sbb tak abeh blaja lg dgn Yong...huhuhu...pastu tak dpt le post..